vrijdag 20 november 2015

Eetclub 3.3 Pistache-cranberrybroodjes


Veeeeeeel lekkerder dan broodjes uit de winkel ;)

Ingrediƫnten voor 8 broodjes
300 g tarwebloem gezeefd
4g fijn zout
70 g pistachenoten, fijngemalen in de keukenmachine
50 g gedroogde cranberry's, gehakt
30 g witte basterdsuiker
7g verse gist of 5 g droge gist
Olijfolie

Aan de slag!
Meng de bloem met het zout, de fijngemalen pistachenoten, de cranberry's en basterdsuiker.

Meng in een grote kom 220 ml handwarm water met de gist tot de gist is opgelost. Meng het bloemmengsel erdoor tot er een deeg ontstaat (ik doe dit zelf in de keukenmachine). Vorm een bal van het deeg en leg de bal in een kom. Dek de kom af met folie en laat 30 minuten rijzen op een warme plek

Haal het deeg uit de kom en kneed goed door. Vorm weer een bal en leg terug in de kom. Dek opnieuw af met folie en laat nog eens 30 minuten rijzen op een warme plek.

Haal het deeg uit de kom en verdeel in 8 gelijke stukken. Vorm kleine balletjes van het deeg en leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Dek de bolletjes af met de theedoek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek. Verwarm ondertussen de oven op 200C.

Bestrijk de bolletjes met olijfolie. Plaats een ovenschaal op de bodem van de oven. Giet een kopje kokend water in de schaal en plaats de bakplaat in het midden van de oven. Bak de pistache-cranberrybroodjes in 25 minuten goudbruin.

Mom mom mom!
Lekker met allerlei zelfgemaakte aioli, zie onder maar ook lekker met allerlei smeersels of gewoon roomboter

Zelfgemaakte aioli
2 eidooiers, op kamertemperatuur (Advies van Daf is biologische eieren te gebruiken)
3 tenen knofook geperst
3dl olijfolie
Sap van 1/2 citroen
Zout
Versgemalen peper

Klop in een kom de eidooiers en knoflook met een garde door elkaar. Schenk al kloppend de olie, het citroensap en 1 theelepel water er geleidelijk bij. Breng op smaak met zout en peper.

Ik heb maar 2 dl olijfolie gebruikt en daarna er nog een flinke scheut Yofresh doorheen geklopt om dat hij veel te waterig was door de olijfolie. Het recept geeft aan dat voor een luchtige aioli je aan het eind 1 dl vloeibare slagroom kunt toevoegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten