250 gr speltmeel
250 gr speltbloem
10 gr zout
7 gr droge gist
320 gr lauw water
Evt. wat havervlokken
Zo maak je het
Doe het meel en de bloem in een kom van je keukenmachine.
Voeg de gist en het zout toe en zorg dat ze elkaar van tevoren niet raken. Het zout remt de werking van gist af.
Voeg het water toe en kneed er een soepel deeg van.
Mijn Magimix doet dit in 2 minuten, maar de meeste machines hebben hier wel een minuut of 10 voor nodig. Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt en je het als een kauwgombal uitelkaar kunt trekken.
Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek het af met een natte theedoek of een stuk plastic huishoudfolie. (zelf gebruik ik een hotel douchemuts, die tip kreeg ik ooit van Levine)
Laat het deeg op een warme plek een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.
Haal het deeg uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit.
Rol het uit tot een ronde vorm. En breng alle buitenzijdes naar binnen, zodat er een mooie bol ontstaat. Leg de bol op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Laat het deeg nogmaals afgedekt een uur rijzen.
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden. Zet onderin de oven een braadslede met water. Dit zorgt voor stoom.
Kerf het deeg in met een scherp mes en schuif de bakplaat in de oven. Garneer het eventueel met wat havervlokken.
Bak het speltbrood in ongeveer 35 minuten goudbruin. Het speltbrood is gaar als deze een hol geluid heeft als je er op klopt.
Zelfgebakken brood bevat geen conserveringsmiddelen en wordt daardoor sneller oud. Je kunt het brood de volgende dag nog even kort oppiepen in een warme oven, dan is het weer lekker krokant.
Je kunt het brood ook goed invriezen. Snij van tevoren plakken, zodat je iedere dag een plak uit de vriezer kunt halen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten